Schadevergoeding na bedrijfsongeval

Heeft u tijdens het werk een ongeval gehad en heeft u hierdoor letselschade opgelopen? Dan heeft u waarschijnlijk recht op een schadevergoeding na bedrijfsongeval van uw werkgever. De werkgever is namelijk verantwoordelijk voor de veiligheid op de werkvloer. U hoeft alleen te bewijzen dat het ongeval tijdens werk is gebeurd. Wanneer er een ongeval op het werk plaatsvindt, is er blijkbaar onvoldoende gedaan om de veiligheid te waarborgen. Uw werkgever moet dus betalen voor de schade die u opgelopen heeft. Heeft u letselschade opgelopen tijdens het werk? Stel dan uw werkgever aansprakelijk en claim een eerlijke schadevergoeding. De letselschade juristen van Flyct helpen u gratis! Neem contact met ons op om het bedrijfsongeval te bespreken.

Weten hoeveel schadevergoeding u kunt krijgen na uw ongeluk?

Doe de test
Bedrijfsongeval melden

Wat te doen bij letselschade na een bedrijfsongeval?

Bent u gewond geraakt? Ga dan altijd eerst langs de eerste hulp. Daarna is het als slachtoffer van een bedrijfsongeval belangrijk dat u direct juridische hulp inschakelt. Een letselschade jurist heeft ervaring met bedrijfsongevallen. Hierdoor loopt u geen onnodige vertraging op en ziet u geen schadeposten over het hoofd. U krijgt dus een eerlijke schadevergoeding.

Na het inschakelen van juridische hulp is het belangrijk dat uw werkgever zo spoedig mogelijk aansprakelijk gesteld wordt. Als de aansprakelijkheid erkend is, versnelt dit het proces aanzienlijk. Door de werkgever aansprakelijk te stellen zorgt u er ook voor dat uw letselschadezaak niet zomaar verjaart.

Vervolgens dient u alle kosten bij te houden die u maakt naar aanleiding van het letsel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Medische kosten die niet worden vergoed vanuit de zorgverzekering
  • Reis- en parkeerkosten
  • Verlies van loon
  • Kosten voor hulp in de huishouding
  • Smartengeld
  • Enz.

Alle kosten en gemiste inkomsten bij elkaar vormen de uiteindelijke schadeclaim. Deze dient Flyct voor u in bij uw werkgever. De letselschade jurist die u begeleidt in dit proces zorgt er dan voor dat de schadeclaim ook daadwerkelijk uitgekeerd wordt. Gaat hier te veel tijd overheen? Dan wordt er voor een voorschot op uw letselschade gezorgd.

Ongeval tijdens werktijd

Ongevallen tijdens werkgerelateerde activiteiten als een cursus, een congres of een bedrijfsuitje vallen ook onder de zorgplicht van de werkgever. Wanneer u dus letselschade oploopt tijdens een werkgerelateerde activiteit, dan kunt u uw werkgever ook aansprakelijk stellen voor de geleden schade. Dit proces verloopt hetzelfde als bij een ongeval tijdens werktijd.

Wat is een bedrijfsongeval?

U vraagt zich misschien af wat een arbeidsongeval precies is. Dit zijn ongelukken die tijdens werktijd gebeuren en waardoor een werknemer schade lijdt aan zijn of haar gezondheid. Met andere woorden: ziek is geworden. Bijvoorbeeld vallen van een ladder, uitglijden over een gladde vloer of een ongeluk met een machine. Vaak is de werkgever aansprakelijk. Een uitzondering hierop is wanneer blijkt dat de werknemer zich bewust roekeloos heeft gedragen.

Bedrijfsongeval uitzendkracht

Als uitzendkracht zit u in een bijzondere situatie. U heeft namelijk twee werkgevers. Het uitzendbureau en het bedrijf waar u aan het werk bent. In dit geval kunt u beide partijen aansprakelijk stellen. Zij moeten onderling regelen wie welk deel van de schadevergoeding betaalt. Vaak heeft een uitzendbureau een bepaling in de uitzendovereenkomst staan. Hier geven ze aan dat het bedrijf waar de uitzendkracht daadwerkelijk aanwezig is, verantwoordelijk is voor de veiligheid. U hoeft zich echter niets aan te trekken van deze bepaling. Dit is iets tussen de twee werkgevers. Uw letselschade specialist pakt dat voor u verder op.

Is de werkgever aansprakelijk?

In de meeste gevallen kunt u uw werkgever aansprakelijk stellen bij een bedrijfsongeval. De wet legt een werkgever namelijk een zogenaamde zorgplicht op. Dit houdt in dat er gezorgd moet worden voor een veilige werkplek. Wat een veilige werkplek precies is, hangt af van de branche en het type werk. In het kort moet voor het volgende gezorgd worden:

  • Voldoende instructie om het werk veilig uit te voeren
  • Veiligheidskleding en/of –hulpmiddelen
  • Controle en aansturing op het juiste gebruik van de middelen

Wanneer er een ongeval plaatsvindt op de werkvloer wordt er vaak geoordeeld dat de werkgever niet aan deze plicht voldaan heeft en dus aansprakelijk is. Er zijn echter uitzonderingen te bedenken waar een werkgever niet aansprakelijk is. Er moet dan sprake zijn van roekeloos gedrag van een werknemer of er moet opzet in het spel zijn.

Voorbeeld roekeloos gedrag

Een voorbeeld hiervan is wanneer een werkgever zorgt een veiligheidsladder en hij de werknemers regelmatig instructies geeft over veilig werken. Ondanks deze maatregelen gebruikt de werknemer toch een wankel tafeltje om bij een hoge plank te komen. Hij komt hierdoor te vallen en loopt letselschade op. In deze situatie heeft de werknemer de aanwezige middelen niet gebruikt en de instructies genegeerd. De werkgever kan dan stellen dat de werknemer zelf verantwoordelijk is voor zijn letsel. Dit moet een werkgever alleen altijd wel aantonen. De bewijslast (het bewijs van schuld) ligt dus bij hem. In de praktijk blijkt het erg lastig om dit aan te tonen. Bij het overgrote deel van de bedrijfsongevallen is de werkgever dus gewoon aansprakelijk.

Meer lezen over letselschade na een bedrijfsongeval?

Smartengeld na bedrijfsongeval

Na een bedrijfsongeval heeft u vaak ook recht op smartengeld. Smartengeld is een vergoeding voor immateriële schade. Immateriële schade bestaat uit:

  • Psychische klachten
  • Lichamelijk klachten
  • Klachten na een ongeluk

De hoogte van smartengeld is niet eenvoudig vast te stellen en is afhankelijk van verschillende factoren. Het gaat om onzichtbare schade en het is lastig daar een bedrag voor te bepalen.

Veelgestelde vragen

  • Wat is een bedrijfsongeval?

    Een bedrijfsongeval is een ongeluk dat gebeurt tijdens uw werk. Bijvoorbeeld een val van een ladder, een ongeluk met een heftruck of uitglijden over een gladde vloer.

  • Wat te doen bij een bedrijfsongeval?
    1. Bent u gewond geraakt bij het ongeluk? Ga dan eerst langs een dokter.
    2. Schakel juridische hulp in
    3. Stel uw werkgever aansprakelijk
    4. Maak een overzicht van de kosten die u maakt door het ongeval.
    5. Stel de uiteindelijke schade vast
    6. De tegenpartij betaalt de schadevergoeding.

Hulp bij letselschade na een bedrijfsongeval

Schakel juridische hulp in wanneer u het slachtoffer bent van een bedrijfsongeval. Flyct biedt juridische bijstand en advies. De letselschade juristen van Flyct helpen u graag bij het aansprakelijk stellen van de werkgever, het berekenen van het schadebedrag en de uiteindelijke schadeclaim. Onze juristen zijn pas klaar als al uw schade is vergoed. Voor de dienstverlening van Flyct betaalt u als slachtoffer niets. Via onderstaand formulier kunt u uw bedrijfsongeval meteen bij ons melden. U kunt ook bellen naar 088 – 100 4300 of mailen naar nieuweschade@flyct.nl. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Benader mij*